HTML

Szemelvények Zanphagras Könyvéből

A tartalomból: Irodalom. SOK irodalom. Zene. Egészséges és egészségtelen szkepszis. Vélemények - és rengeteg gondolkodás.

Friss topikok

Címkék

2012.10.25. 23:47 Zanphagras

Teremtsünk embert saját képmásunkra... avagy Prométeusz vagy Kontraméteusz?

sacrificial_engineer_prometheus1.jpeg

Hú de mennyire nem értem én ezt a Prometheust. 


Persze, szerintem senki nem érti. Szpolylerer jőnek, bívarned, dudes.

Adott egy szuperintelligens faj, akik valamiért úgy döntenek, alkotnak a maguk képmására egy újabb fajt. Ezért az egyikük jól belenyal egy olyan lucsokba, ami őt DNS szintig belebontja egy folyóba. Nos - perverz állat ON - amennyiben valaki DNS-t folyat a vízbe, akár egy tonnát, akár jóval kevesebbet, abból az életben nem lesz élőlény, sőt, évmilliók múlva sem lesz. Csak nagyon büdös.

Persze, lehet mondani, hogy az a bontólucsok az mást is tartalmazott még, amitől továbbfejlődött a mezei genom. Na, erre mondom én azt, hogy ha fantasyt akarok, akkor berakom a Gyűrűk urát, ott legalább nem akarnak megetetni a törpök evolúciójával és hasonló állatságokkal.

Na, mindegy, szóval, ezek az idegenek szemmel láthatóan pátyolgatták az ősi kultúrákat, és egy bizonyos konstellációra irányították a figyelmüket. Oké, kezd érdekessé válni a film. Az embernek libabőrös a háta, amikor egy expedíció megérkezik a konstelláció szóba jöhető égitestjére. Miféle titkok tárulnak most fel? Miért akarták az idegenek, hogy idejöjjünk?

Nyugi, tesó, ne izgulj. Az első kérdésre a válasz: semmiféle titok nem tárul fel, 110%-osan obvious és ezerszer látott klisék hangzanak el a leesett álló színészektől. Ejha! 100%-os DNS egyezés! Ezek... ezek valamiféle emberek voltak!

Nem, ezek kigyúrt kék faszik voltak, ami alapból kizárja a DNS egyezést. Másrészt, WTF?? Milyen ember génjéhez hasonlították a teremtőink DNS-ét? Hol találtak két és fél méteres, kigyúrt kék embereket a Földön? Mert - de ha van Olvasóim közt genetikával foglalkozó kutató, javítson ki - szerintem még egy kaukázusi és egy japán vagy afro ember között sincs 100%-os DNS egyezés... (ha megegyezik a velük levő DNS-em, kérem a fizikumukat, MOST)

Oké, lépjünk túl. Scott mester azt nyilatkozta a filmet ért kritikákra hivatkozva, hogy "Ti seggek! Azért van ennyi nyitott kérdés ebben a filmben, hogy tudjatok miről beszélgetni, miután megnéztétek, mer' attól kult egy film, hogy utána a rajongók beszélgetnek róla jó igényessen!", csak ennél szebben fogalmazott. Kár, hogy hazudott, ez a film egyszerűen közepesen rossz, nem elgondolkodtató.

Csak pár dolog, ami eszembe jut, a teljesség igénye nélkül: Leszáll a Prometheus az idegen égitesten, effektíve egy kősivatagban. (Hogyan?! Amikor közelednek, az egész holdon zuhé van... hogy van benne száraz kősivatag vazze?) Kövek állnak ki mindenhonnan: kivéve ott, ahova a hajó leszáll, és azon a tökéletesen egyenes hatsávos sztrádán, ami az idegen épületig visz felőle...

Jah, igen. Ott van egy BAZI NAGY, gömb alakú valami, elegánsan, szimmetrikusan fallal körülvéve, egy nagy kapuval. És erre elhangzik: "I don't know if it's artificial or natural..." Tessék? Ja, de tényleg, már én is emlékszem, a Pilis is tele van ilyenekkel, a gombák okozzák meg a hőingás nyáron. FFFFFFFUUUUUUU

Az, hogy a szuper-feltérképező-pokemongolyók alkotója, a földrajztudós téved el, már meg se lep. A biológus haverkodni akar egy csuklóvastag féreggel, gondolom, a szakmai képzés mellé mindenkinek kivették az agya tekintélyes részét...

Az meg, hogy miért akartak őseinket minket odacsalni erre az elhagyatott, katonai célokra használt bolygóra? Vagy azt mutogatták szegény neandervölgyieknek, hogy "Lássátok, na ide ne jöjjenek majd a leszármazottaitok 90.000 év múlva"? Na ne.

Az meg már csak hab a tortán, hogy készítek egy filmet olyan nevekkel, mint Weyland, meg ilyesmi, és direkt nem rakok bele xenomorfot, mert hogy "túl használt, elcsépelt figura lett". Hádde csemmeg, ez a trademarkod, vagy nem? Másrészt, jó, ne legyen xenomorf. És ezért a főhősben elkezd nőni egy...

Elképzelem a meetinget, ahol ez az ötlet világra jött.

"Ne legyen xenomorf" - mondja mérgesen Ridley.

"Igazad van, Ridley, jó ötlet, ne legyen" - helyeselnek a creative managerek - "de akkor mi növekedjen a főhős testében? Legyen valami visszataszító, torz embrió? Legyen egy xenomorf-szerű teremtmény?"

Ridley szeme elhomályosul, elréved. Ködös, távoli hangon szól:

"Legyen egy polip."

"Na de Ridley" - tiltakoznak a managerek.

"Jó, igazatok van, belátom, ez hülyeség" sóhajt Ridley "legyen valami riasztóbb, valami még rosszabb! Szüljön menyétet!"

Egymásra néz a sok vitéz, öltönyös menedzserek.

"Ridley, a polip még félelmetesebb, legyen az..."

... még sokat bánthatnám, de annyira közepes, hogy nincs kedvem. Átgondolatlan, elsietett és igazán kretén filmmel van dolga annak, aki megtekinti a Kontraméteuszt. Nem mondom, hogy utáltam, de inkább néztem volna meg a hasonlóan gyönyörű látványvilágú és fantasztikus hangulatú Dark Resurrection 0.0-t...

Szólj hozzá!

Címkék: film kaaraazy ZS-kat


A bejegyzés trackback címe:

https://zankonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr14870459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása