HTML

Szemelvények Zanphagras Könyvéből

A tartalomból: Irodalom. SOK irodalom. Zene. Egészséges és egészségtelen szkepszis. Vélemények - és rengeteg gondolkodás.

Friss topikok

Címkék

2013.07.17. 20:51 Zanphagras

Kép?

Szarban a haza, ahogy a művelt japán mondaná! A minap írtam egy cikket egy balesetet hihetetlen módon túlélt fazonról (nem ez a lényeg). Egy ismerősöm megosztotta a fácsebókon, amire egy kétkedő barátja a következő kommentet függesztette: "...kép?", amely kérdés kifejtve nagyjából "Nem hiszem el ezt, mert nem mutatnak fotót az eseményről, ha mutatnának, akkor oké, de így nem stimmel."

Embereeeeeeeeek.

A digitális képmanipuláció fénykorában vagyunk! Ha készítesz egy fényképet egy szép naplementéről, akkor "szűrőt használt vagy fotosoppot, ilyen a valóságban nincs", de ha egy részecskegyorsítóval átlőtt, lyukas fejű ember fotóját kirakod, akkor az tuti igazi. Ez pedig két szomorú igazságra világít rá:

1. Rosszhiszeműek vagyunk mi emberek, és valahol vágyunk is a rosszra. Hiszen ilyen szép naplemente létezhet, de vááá, átlőtt fejű ember, de durva, lehet borzongani - és sehol a sejtés, hogy ez talán hamis, mert valahol mélyen nem akarjuk, hogy hamis legyen...

2. Ostobák vagyunk. Egy olyan korban, amikor a teljes családodat Hitler mellé lehet fotosoppolni a sörpuccsi menetbe olyan hitelességgel, házilag, hogy csak szakértők mondják meg alapos vizsgálat után, hogy valaki toszogatta a képet, nos, egy ilyen korban valaki a médiában látott egy állítás alátámasztására egy fotót követel. Így lehet nekünk akármilyen információkat beadni. Szép, részletes képekkel - és akkor már igazzá is válik... (hát még ha van wikipédia oldala!)

Azon, hogy a magyar facebookra mennyire jellemző az ilyen kétkedő, tényleges funkcióval nem rendelkező, de kellően negatív kommentelés, én már nem is húzom fel magam.

Baj van.

Ja, és itt egy fotó. Így hitelesebb leszek.

tel lie vision.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: waaaaaaaaagh


2013.06.19. 22:21 Zanphagras

Témák

Kívánok boldog új évet mindenkinek! Szervusz, 2013!

Valóban nem írtam sok mindent ide a blogra 2012 decembere óta, sőt, semmit, de ezt teszi az emberrel, ha az a mindennapi fő feladatainak egyike, hogy írnia kell. Persze, tudnék miről írni, de amiről jó lenne, arról nem szabad, amiről szabad, az meg senkit nem érdekel rajtam kívül, úgyhogy nyugi van, én pedig felhajtok valami témát, amint lehet. Addig pedig Jamaika kapitány óvja álmotokat.

tumblr_mo06l2MZmQ1rrkek2o4_500.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kaaraazy


2012.12.04. 17:20 Zanphagras

Az epikus macska

NEM copy.jpg

Ez a macska csodálatos. És szerencsére nem csak én ismertem föl ezt a tényt: íme egy kiváló mém, amely a cicz véleményét mutatja valami olyan néppel kapcsolatban, amit nem ismer (ld. még "piréz" nép...). Mi, magyarok igen közel állunk Grumpy Cathez...

(Ha van ilyen mémed, merhogy ezeket ontod magadból, ne habozz, küldd el a polisx kukac gmail.com-ra, hátha kapsz egy puszit és/vagy náthát.)

grumpy741.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: alapvetés grumpy


2012.10.31. 02:33 Zanphagras

Rövidhír: a folk metált fosnak tartja, de Ákos szintianyagáért ujjong a Lángoló "Gitárok"

Rage következik, hajnali háromnegyed kettes, mert ma három mítingem volt, és még mindig nem alszom, este meg ezzel a f*ssal tömi a fejemet a néminemű tájékozódásért megnyitott index címlap.

Szólj hozzá!

Címkék: zene


2012.10.25. 23:47 Zanphagras

Teremtsünk embert saját képmásunkra... avagy Prométeusz vagy Kontraméteusz?

sacrificial_engineer_prometheus1.jpeg

Hú de mennyire nem értem én ezt a Prometheust. 

Szólj hozzá!

Címkék: film kaaraazy ZS-kat


2012.10.06. 22:54 Zanphagras

Könyvekről: Harrison Fawcett Katedrális I.-II.-III.

B994251.JPG

Tegnap véget ért a Katedrális III., és azt kell mondanom, régen nem élveztem ennyire könyvet, mint ezt a regényt. Pedig, tegyük hozzá, régen nem láttam ennyire iszonyatos, bődületes hibákat sem...

1 komment

Címkék: könyv


2012.10.01. 22:57 Zanphagras

Cirkuszolás a cirkuszban

Amikor 2007-ben kijött a Nightwish új albuma, a Dark Passion Play, veszett lelkes voltam. Hiszen mennyire csudálatos is volt a Once! Minden volt, ami kellett. És bár én a terjengős Tarja Turunen-trillák tökéletes megnemértője voltam, a Once pont kellő arányban hagyott neki teret, és kellő arányban a másik primadonnának, a baromi tehetséges Tuomasnak (aki a billentyűzés mellett a zeneszerző is a bandában). Megvallom, én nem szomorkodtam oly nagyon Tarja távozásával, a trillamentes éneket mindig is jobb szerettem. És most jön az új énekesnő! Yeeeehaw!

Szólj hozzá!

Címkék: zene alapvetés


2012.07.05. 12:20 Zanphagras

Szakítólevél

Kedves Szerelmem, drága BKV!

Szólj hozzá!

Címkék: waaaaaaaaagh


2012.05.28. 16:42 Zanphagras

Az igazi (s)öröm

A minap szegény Asszony kicsit riadtan kapta fel a fejét "Na, végre!" kiáltásomra. Örömöm annak szólt, hogy végre valaki egy cikkben leírta azt, amit én már - mint többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - 2005, érettségim éve óta érzek, nevezetesen azt, hogy nem elég, hogy akkortájt arányaiban volt olcsóbb a sör (klasszisokkal), másrészt, hogy sokkal, sokkal finomabb volt a szabvány ivósör (klasszisok klasszisaival).

Szólj hozzá!


2012.05.18. 00:11 Zanphagras

Top10

Mindenkinek van egy top10. Nannná. Eképpen nekem is. Adeptus kérdése alapján elelmélkedtem, hogy melyik a 10 favorit könyvem illetve zenei albumom. Mindkettő kérdés nehezebbnek bizonyult, mint először gondoltam, kiadós gondolkodást és latolgatást igényelt. Hát lássuk, de előrebocsátom: perverz egy ganyé vagyok.

Szólj hozzá!

Címkék: alapvetés


2012.05.16. 00:05 Zanphagras

2012 WTF Awards - LegWTF dalszöveg kategória győztes

Igen, tudom, 2012 még nem ért véget, így a 2012-es WTF-díjakkal nem kéne még ennyire rohanni, de Luca Turilli Rhapsodyja nemes egyszerűséggel elsöpörte a zsűrit és elvitte a díjat "LegWTF dalszöveg" kategóriában.

1 komment

Címkék: kaaraazy


2012.05.14. 22:58 Zanphagras

Driven By Demons

Mit is látsz? Nem tudod elolvasni? Akkor jó. Ez a kis lap egy ördögi paktum, amit Urbain Grandier 17. századi francia pappal kötött néhány démon illetve ördög. Fordítva van írva, latinul, alul pedig a démonok szigillumai látszanak, amelyekkel aláírták a dokumentumot a maguk részéről. Balról Lucifer, Belzebub, Sátán, Astaroth, Leviatán és Elimi jelei láthatók. Legalul Baalberith, bibliai műveltségűeknek ismerős név (Ba'al-berít, ha így jobban rémlik), egy kánaánita város démon-istene, aki írnokként is szerepelt az eseményen, aki szentségtörésre és gyilkosságra viszi az embereket; érdekes módon a múlt, a jelen és a jövő dolgaira mindig igaz módon válaszol.

Urbain Grandiert többek közt ennek a dokumentumnak az alapján égették meg máglyán. Hogy démonokkal cimborálás miatt, vagy azért, mert nyilvánosan támadott egy bizonyos bíborost, nem egyértelmű feltétlenül (ezt a szóban forgó főpapot egyébként Richelieu-nek hívták). Akárhogy is, ez a papír figyelemre méltó. Hogy kit vezettek démonok - a másolót, aki készítette, Urbain Grandiert, aki megkötötte a démonokkal, vagy a politikai hatalmáért küzdő Richelieu-t...

4 komment

Címkék: múlt


2012.05.05. 05:05 Zanphagras

Könyvfesztivál, avagy a könyvkereskedelem alternatív univerzuma

A könyvkereskedelem vitathatóan legszebb időszaka maga a kipakolós vásár. Szép, mert bár az agyad, a lelked kidolgozod, ennek ellenére pontosan ez az a valóságban felettébb ritka alkalom, amikor a könyves világ két oldala (az alkotói és a befogadói szférák, teccik tunni) valóban, érdemben találkozik egymással. Te, mint kiadó, hiszed, hogy ez vagy az a könyv ejj, de remek (talán még olvastad is), a borító de szép, a fordító király, aztán jön az, akinek a könyvnek tényleg tetszenie kell: a mindenkori Olvasó (Homo Librumabsolvans Aeternalis), és vázolja, hogy adott könyv minőségeivel kapcsolatos elméleteddel elmehetsz te a tetves szurikáta-farhátra, mert hogy az a kiadvány bizony F*S.

Szólj hozzá!

Címkék: alapvetés


2012.04.27. 18:44 Zanphagras

Erzsébet vs. Szép

Csak egy rövidke gondolat. Nyugi, politikamentes, csak az emberi hülyeségről van szó (nem, TÉNYLEG nem politika). Nos, nemrég megtudtam, hogy az állítólagosan két külön dologra van kitalálva a két külön kártya, az Erzsébet és a Szép-utalvány. Az első az élelmiszerekhez való, utóbbi pedig a szépségápolás, wellness, nyaralás és hasonlókra.

Persze, X=X, a pénz az pénz, nem probléma, ha van átfedés a kettő között, de azért érzek némi iróniát (vagy vasporos hülyeséget) abban, hogy az Erzsébet-kártyával nem lehet ebédnek való húst venni, míg alig egy órája egy McD****dsban láttam kiírva, hogy ott elfogadnak Szép-kártyát. Szép-kártyát. Érteeeeem?...

(Nem. Nem értem.)

 

4 komment

Címkék: waaaaaaaaagh kaaraazy


2012.04.22. 22:44 Zanphagras

Incipit Liber Zanphagriae

Üdv Néked, bitek vándora!

Annyi, de annyi mindent kell naponta írnom ilyen és hasonlatos blogfelületekre, hogy úgy határoztam, eljött az ideje annak, hogy valami olyat is alkossak rájuk, amik 100%-ig őszinte gondolatok, amik belülről fakadnak. Mindeddig ezeket a gondolatokat végigfutottam, aztán elfelejtettem, mondván, minek írnám le? Hisz nincs is időm rá...

Nos, legyen. Túl sok érdekesség, vicc és szaftos mindennapi részlet megy ki a fejemből úgy, hogy talán érdemes lenne lejegyezni valahol. Hát íme, eme webhely lesz a világ azon gócpontja, ami ezeket a dolgokat összefogja.

Szólj hozzá!

Címkék: alapvetés